Etkili konuşma sanatı, sosyal mühendislikteki ’’ İkna ve Etkileme ’’ yöntemlerinin temel taşıdır. Toplum mühendislerini diğer insanlardan ayıran en büyük özelliği; kullandıkları dilin kendilerine sağlamış olduğu imkanları değerlendirerek bu değerlendirmeye kendi zekalarınıda pay edebilmeleridir. ’’ Etkileme sanatı ’’ ve ’’ Etkili konuşma sanatı ’’ sosyal mühendislikte birbirinden farklı iki kavramdır. Bu farklılığın temel nedeni ise birinin hem yazınsal hemde sözel, diğerinin ise diyaloglar halinde uygulanabilmesidir. Etkili konuşma, etkileme metodunun temel taşıdır.
Toplum mühendisleri, ikili diyaloglarda etkili bir konuşmanın gerekli etkiyi yaratabilmesi için; nerede, ne zaman ve nasıl konuşulacağına oldukca dikkat ederler. Etkili bir konuşma, insanları farklı yerlere yönlendirmemize ve isteklerimizi daha kolay bir şekilde gerçekleştirmemize olanak sağlar.
Örnek bir saldırı halinde dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlar, ne zaman, nerede ve nasıl konuşacağınızı önceden planlamanız gerekir. Konuşurken ses tonunuzu o anki ortamın şartlarına uygun hale getirmeli, seçtiğiniz sözcükleri yerinde kullanmaya özen göstermelisiniz. Kurduğunuz cümleler, mantiki bir sıra içinde, karmaşaya düşmeden açık ve net olmalıdır. Birebir diyaloglarda, mimiklerinizi iyi ayarlamalı, kişinin kültürel birikimini göz önünde bulundurmalısınız. Argo ve benzeri konuşma biçimlerinden kaçınmalısınız. Kurulan diyalogda karşı tarafa nebalin hitap şekliniz saygınlığınızı arttırmada en önemli unsurlardan biriridir.
Etkili bir konuşmaya başlamadan önce konuyla ilgili birtakım verileri elinizde bulundurmanız, karşı tarafa etki aşamasında üstünlük sağlamanıza neden olacaktır. İnsanlar, kullandıkları dilin biçim ve inceliklerini, istenilen ölçüde ayarlayabildikleri takdirde, ’’ Toplum Mühendisi ’’ sıfatını alırlar.